duminică, 20 martie 2011

Stimulari de primavara

         Primavara familia de albine este precum un nou-nascut care are nevoie de ajutor si atentie speciala . In cazul albinelor totul depinde de factorii naturali . Daca  avem o vreme potrivnica si albinele nu isi pot asigura inca din natura resursele energo-proteice stuparul trebuie sa intervina pentru a asigura o alimentatie buna a coloniei de albine in vederea obtinerii unei productii mari de miere inca de la rapitza.
        In ziua de azi o stimulare buna si ieftina se poate face cu sirop de fructoza care este deja zahar transformat in glucoza si fructoza  .
      Dar sa urmarim un film cu prima administrare in anul acesta :

                                                    


                          Pungile de joasa presiune prezinta avantajul ca sunt ieftine , usor de folosit iar albinele trag foarte usor siropul din ele . Un ingredient important in reprezinta Protofilul care a fost pus in amestec cu siropul.
        Dar sa vedem ce s-a intamplat dupa 24 de ore :


                                                                

3 comentarii:

 1. buna ziua d-l dragos. ma numesc gabriel si sunt din barlad, jud vaslui. vreau sa zic ca sunt fanul dvs. si va admir mult pentru faptul ca ne impartasiti si noua, incepatorilor din experienta pe care a-ti acumulat-o de-a lungul timpului. am si eu o stupina modesta, sunt la inceput, dar vreau sa ajung la nivelul dvs, daca pot. am o intrebare.....am obsrvat ca a-ti acoperit cuibul cu celofan(nylon). nu se sufoca albina, exista un curent care sa improspateze aerul cu oxigen, sau nu e nevoie? stiu ca are rol de izolator si mentine caldura mai mult timp in stup. eu am obiceiul sa imi pastrez miere si sa le pun un pachet de 2 kg in februarie daca imi permite timpul. oricum las destul de multa miere din momentul cand ii pregatesc pentru iarna. au cat sa ierneze 6 luni, lejer. consider ca e mai sanatos sa le hranesc cu miere. ce parere aveti? de unde procurati fructoza si cat costa....? am descoperit protofilul si vreau si eu sa incerc..cand e cel mai potrivit a incepe stimularea?

  RăspundețiȘtergere
 2. sunt tot eu, gabriel, adresa mea oficiala este brostic@yahoo.com . voiam sa va mai intreb si la ce interval de timp se administreaza din nou punga de sirop cu protofil? care e cantitatea maxima de sirop cu protofil care se poate administra primavara? protofilul se poate administra tot timpul la fiecare serie de stimulare, sau la intervale mai mari de timp? se da sirop pana o sa se gaseasca hrana in natura?
  astept cu nerabdare raspunsurile dvs.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu mai merg filmuletele zice ca e privat, de ce nu se poate viziona?

  RăspundețiȘtergere