miercuri, 5 ianuarie 2011

Producerea si mentinerea caldurii in ghemul de iernare

  Temperatura din zona interioara a ghemului de iernare depinde de stadiul iernarii si de temperaturile exterioare In faza de repaus , temperatura medie a ghemului este putin mai ridicata decat limita critica de +14 gr. C . Temperaturile maxime in aceasta perioada nu depasesc de regula +20 gr. C - +28gr. C . trebuie retinut ca temperatura ghemului este influentata si de puterea familiei . Astfel in ghemurile familiilor puternice temperatura este de regula mai scazuta , iar in familiile slabe mai ridicata.. Acest aspect in practica este foarte important deoarece producerea si mentinerea unei temperaturi mai ridicate necesita o activitate mai mare din partea albinelor si ca atare o uzura mai accentuata a organismului lor.
   In perioada de iernare in care incepe crestera de puiet , in interiorul ghemului caldura se stabilizeaza in jurul temperaturii cuprinse intre +34gr. C si + 36gr. C.
    Reglarea temperaturii se face prin modificarea volumului ghemului de iernare precum si a cojii exterioare. Astfel , la scaderea temperaturii exterioare ghemul de iernare se micsoreaza ca volum reducandu-se prin aceasta suprafata de pierdere a caldurii . Totodata coaja ghemului se ingroasa asigurand si o buna izolare fata de mediul exterior.Cand temperaturile exterioare cresc , ghemul se mareste ca volum , ceea ce atrage si subtierea cojii exterioare.
   Asociat modificarilor produse asupra volumului si invelisului exterior al ghemului , la reglarea temperaturii contribuie activitatea albinelor de producere a caldurii.. Activitatea aceasta nu este continua . In momentul cand temperatura din cuib a atins limita critica albinele din miezul ghemului intra in stare de excitare , se hranesc abundent si produc caldura pana la nivelul necesar , dupa care activitatea inceteaza urmand o perioada de repaus pana cand scaderea temperaturii impune reincalzirea cuibului.
   Albinele din invelisul dens al ghemului traiesc la o temperatura care se situiaza de regula intre +6 si + 8 gr. C iar in imediata apropiere a ghemului temperatura este doar cu 1 - 2 gr. C mai ridicata decat temperatura exterioara  a ghemului.
  Rezulta ca in perioada de iernare albinele nu incalzesc interiorul stupului ci interiorul ghemului , lucru ce impune ca pentru asigurarea iernarii in cele mai bune conditii , sa se acorde o deosebita importanta puterii familiilor si asigurarii acestora cu rezerve de hrana corespunzatoare.
  Aceasta nu inseamna ca trebuie neglijata importanta impachetarii cu materiale izolatoare care protejeaza zona cuibului de modificarile bruste ale temperaturii exterioare.

Un comentariu:

  1. Poate ar fi necesar sa ne explicati si microclimatul din stupii cu fund antivaroua deschis peste iarna. Asa ne vom da seama de ce consuma mai mult.miere poliflora

    RăspundețiȘtergere