joi, 6 ianuarie 2011

Boboteaza la stupari

       În tradiția populară românească, Boboteaza este și o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele râului. Acum se colinda, se prevestește cum va fi vremea în noul an, sau cum va fi recolta. Se crede ca în aceste zile animalele vorbesc, capătând puteri neobișnuite . Tradiția ortodoxă cere ca acum să se mănânce piftie și grâu fiert și să se bea vin roșu. Taranul roman dupa ce vine de la biserica cu apa sfintita merge prin ograda si boteaza toate vietuitoarele din curtea lui.

5 comentarii:

  1. Deci albinele nu sunt afectate de deschiderea stupului pe vremea asta si de picurarea de aghiazma peste ele?
    Intreb asta pentru ca albinele au un cu totul alt mod de viata fata de animalele din ograda fiecarui gospodar, animale care sunt si ele stropite de Boboteaza!
    Pharaonu75

    RăspundețiȘtergere
  2. Se spune ca daca ai credinta poti muta muntii din loc . Daca ajungi sa-l simti pe Dumnezeu in tot ce exista pe pamnt si in stele vei intelege ca mintea noastra proasta este limitata si nu poate cuprinde infinitul. Chiar daca la albine se spune ca nu este bine sa umbli iarna atunci cand stii ca se coboara Sfantul Duh peste albinele ele nu numai ca nu vor fi deranjate ci dimpotriva se vor simti mai bine si vor lucra mai cu spor in noul an.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cam ce temperatura era afara? La noi nu prea a fost "gerul Bobotezei" cum se spune! A fost frig, insa mai usor de suportat, fata de alti ani, de catre baietii care au sarit in apa ca sa aduca crucea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Maine merg si eu sa-i stropesc cu apa sfintita,adusa de sotie de la biserica

    RăspundețiȘtergere
  5. Chestea cu stropitu e minunata ,ii indemn pe toti sa faca lucru asta..ar fi corect de folosit un pulverizator atasat la sticla cu aghiasma?

    RăspundețiȘtergere