miercuri, 12 ianuarie 2011

Hranire la sfarsitul iernii cu inlocuitori de polen

              In regiuni lipsite , chiar si cele cu polen , fagurii preparati cu faina de soia sau lapte praf se pot intrebuinta cu cel mai mare folos . Primavara timpuriu , cand incep a inflori primele plante producatoare de polen , se intampla adeseori , ca temperatura sa fie rece sau bate puternic  vantul, care nu permite albinelor sa-si paraseasca stupul , sau ca ploua zile intregi fara intrerupere.  Numai atunci se poate constata cat de insemnata este hranirea cu faina de soia - sau cu lapte praf - in interiorul familiei de albine. Unii stupari ne sfatuiesc sa asezam  o ladita cu inlocuitori de polen sau chiar cu malai intr-un loc adapostit al prisacii, pentru ca albinele sa o aiba la indemana.Prin aceasta metoda s-a constat o mortalitate mare pentru ca multe albine sunt  prinse de ploie sau batute de vant , daca sunt silite in a-si parasi stupul.
              Putem folosi o metoda mai sigura :
                             Se ia un fagure bine uscat si se umple pana sus celule cu faina de soia (lapte praf) , pe o parte intreaga a unui fagure.Se bate usor cu ambele maini pe leaturile ramei ,pentru a se indesa bine inlocuitorul de polen in celule si sa nu ramana nici un gol.Se completeaza si se bate iar pana se umplu toate celulele . Dupa aceia se face un amestec dintr-o parte zahar si trei parti apa si se pulverizeaza usor peste celulele pline , pentru a patrunde si mai bine.
                            Se mai prepara un amestec din trei parti miere si o parte apa . Acest amestec se pune pe rama si se intinde cu o pensula de marime mijlocie . Aceasta operatiune se repeta din 1 -3 zile pana cand inlocuitorul de polen mai suge amestecul.  fagurii astfel preparati se pastreaza cateva zile intr-o camera uscata pana ce se usuca.Dupa ce s-au uscat complet , se toarna miere curata si se imparte in mod egal cu pensula.. Acesti faguri se pun unul peste altul cu partea umpluta in sus pana cand mierea se intareste. Pe urma se poate prepara si pe partea cealalta , fagurii fiind umpluti pe ambele parti . Astfel preparati fagurii se pot pastra timp indelungat intr-o camera bine uscata si fara soareci , nu se prinde mucegaiul pe ei si nici nu se acresc.
                           Fagurii preparati cu inlocuitor de polen se dau cate doi la fiecare familie puternica( de o parte si alta a cuibului) sau cate unul la familiile slabe .
                   In zonele cu clima mai dulce si primaverile mai calde , familile puternice hranite astfel la sfrasitul lunii aprilie pot da primul roi.

6 comentarii:

  1. Dr Dragos Gavrilis salut. Sunt apicultor greacă şi ar dori să ştie mai multe despre PROTOFIL. În forumuri citi ce plante ar trebui să aibă protofil, dar a constatat că puteţi pune flori şi alte. Întrebarea a fost valabil,,, Aş dori, dacă este posibil să-mi trimiteţi o reţetă cu flori tangibile problema denumirea ştiinţifică este motivul pentru traducerea de flori de greacă΄. Happy New Year pentru tine si familia ta
    e mail. sv2bbc@yahoo.gr

    BLOG http://beebbc.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. In zilele urmatoare voi veni cu reteta scrisa si cu denumirea stiinifica.

    RăspundețiȘtergere
  3. Metoda prezentata este foarte buna,net superioara celei cu hranirea in natura,unde poti hrani si albinele vecinului.Avantaj: albinele au acces la hrana proteica si pe timp nefavorabil.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am mai invatat ceva!
    Si eu ma gandisem sa evit problemele cauzate de vreme si sa introduc laptele praf in stup pentru hranire, insa cautam o metoda adecvata.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, Pot aplica aceasta metada si acum, la sfarsitul lui aprilie? Nu mai am deloc polen si pastura in stupu...
    Multumesc frumos de raspuns!

    RăspundețiȘtergere