marți, 4 ianuarie 2011

Viata albinelor in timpul iernii

  Pe masura ce timpul se raceste , activitatea de zbor a albinelor descreste , iar ouatul matcilor si cresterea de puiet inceteaza. Zborul albinelor se inregistreaza numai in  cele mai  calduroase ore din timpul zile.Cu ocazia acestor zboruri tarzii , albinele isi golesc intestinele de resturile nedigerate. Cand timpul se raceste intre +10 si +13 grade C , albinele incep sa se stranga intr-un spatiu mai mic , in zona cuibului.
   O data cu scaderea temperaturii exterioare intre 8 si 6 gr. C , albinele se aduna strans in jurul matcii pentru a mentine caldura necesara , formand ghemul de iernare.In mod normal ghemul de iernare se formeaza in spatiul de pe fagurii din care a iesti ultimul puiet.
  Exteriorul ghemului este alcatuit dintr-un strat foarte dens de albine care ocupa intrevalele dintre faguri cat si interiorul celulelor libere.  Acest strat este cunoscut sub denumirea de "coaja ghemului".Albinele din aceasta zona stau aproape nemiscate , cu capul indreptat catre interiorul ghemului. Grosimea cojii ghemului variaza in raport cu temperatura exterioara intre 2 - 7 cm. Rolul acestui invelis este de a proteja ghemul de iernare , constituind un bun  strat izolator fata de mediul inconjurator.
  Zona incadrata de coaja exterioara se numeste "miezul ghemului" si cuprinde matca si restul de albine . Zona din interiorul ghemului  este mult mai afanata , albinele au posibilitatea de miscare si de a efectua o anumita activitate. Activitatea albinelor din aceasta zona este determinata de cele doua faze ale iernarii :
        a) repausul de iarna care incepe  odata cu iesirea ultimului puiet si inceteaza cu inceperea cresterii puietului in a doua jumatate a iernii.
       b) faza  de crestere a puietului , activitatea care continua in tot timpul sezonului activ . In timpul repausului de iarna albinele din interiorul ghemului produc caldura necesara intregii familii , precum si hrana pentru matca. In faza a doua de iernare , pe langa aceste activitati , albinele mai hranesc si ingrijesc puietul , asigurand o temperatura mult mai ridicata in aceasta zona.

3 comentarii:

  1. Albinele din coaja ghemului sunt inlocuite de albine din interiorul ghemului,la anumite intervale

    RăspundețiȘtergere
  2. Cand este frig albinele nu se pot muta de pe un interval pe altul astfel incat la un control de rutina efectuat spre farsitul iernii putem gasi intervale cu albinele moarte sau mai rau toata familia moarta deoarece nu s-a putut deplasa pe ramele cu miere . Multi incepatori spun ca le mor familiile cu mierea in ele dar ei uita ca albinele numai pe vreme calduroasa se pot deplasa de pe o rama pe alta iarda daca a aparut si puietul nu mai pleaca de pe el chiar cu riscul de a muri de foame.

    RăspundețiȘtergere
  3. Adevarat.Albinele de pe acelas interval isi schimba locul.

    RăspundețiȘtergere